Fiind recunoscuta drept una dintre cerealele cu cea mai echilibrata valoare nutritiva, quinoa reprezinta un aliment deopotriva sanatos si satios, ideal indeosebi pentru cei ce doresc sa adopte un regim de viata bazat mai mult pe mancaruri de origine vegetala. Desi descoperirea si utilizarea acesteia dateaza dinaintea erei noastre, proprietatile benefice au inceput sa fie din ce in ce mai cunoscute recent, odata cu constientizarea avantajelor adoptarii unei diete cat mai putin procesate. In functie de preferintele personale, puteti alege dintre quinoa alba, rosie sau neagra precum si un mix dintre cele 3, rezultand nu doar un fel de mancare gustos, ci si cu un aspect deosebit.
Avantajele consumului de quinoa
Unul dintre motivele principale pentru care ar trebui sa incorporam acest tip de cereala in dieta zilnica este dat de continutul ridicat de nutrienti ce ne sunt necesari zilnic pentru o buna functionare a organismului. Cantitatile semnificative de fier, magneziu si fibre contribuie la doza optima si reprezinta o sursa de elemente benefice care se absorb usor. Astfel, integrata in dieta de baza, ajuta la prevenirea anemiei, a constipatiei si buna functionare a sistemului muscular. De asemenea, proprietatile antiinflamatorii si anticanceroase o adauga pe lista alimentelor de consumat de cei ce vor sa previna in loc sa trateze ulterior. Luand in calcul combinatia de vitamine hidrosolubile si liposolubile de care dispune, o portie de quinoa poate contribui la aportul zilnic indispensabil de vitamine din grupul B, precum si A, C sau D.
Care sunt alimentele in care gasim quinoa
In ceea ce priveste modul de prelucrare al acestui tip de materie prima, putem incorpora in dieta noastra pastele, fulgii sau cerealele din quinoa, toate fiind bogate in fibre, vitamine si minerale si actionand ca o masa completa, care va va conferi o senzatie de satietate de lunga durata. Daca in schimb doriti sa beneficiati de propriile produse de patiserie, faina obtinuta din macinarea boabelor de quinoa va poate oferi o alternativa care este chiar mai bine tolerata de organism decat optiunea clasica din grau. Nu in ultimul rand, laptele obtinut prin inmuierea indelungata a acestora este o varianta preferata de cei ce sufera de boala celiaca, datorita lipsei de gluten.
Indicatii si contraindicatii pentru consum
Daca ne referim la recomandarile de consum, acestea se vor adresa in primul rand persoanelor ce intampina dificultati in metabolizarea produselor ce au in componenta gluten. De asemenea, si cei ce sufera de patologii cardiovasculare, renale sau digestive pot avea in vedere trecerea la o alternativa ce solicita mai putin sistemul digestiv si aduce mai multe beneficii la nivel de nutrienti. Totusi, desi indicatiile depasesc exponential atentionarile, va trebui sa avem in vedere faptul ca o cantitate exagerata poate duce la balonari, posibile iritatii ale stomacului si in cazuri izolate efecte alergenice.