Astazi am aflat cateva lucruri noi despre corpul nostru

Sanatate

Corpul uman este format din sisteme care colaboreaza unele cu celelalte, intr-un mod precis si eficient. Toate sunt la fel de importante pentru buna functionare a corpului uman. Asadar, sangele din corpul uman este una dintre componentele vitale ale sistemului circulator, ce include inima si vasele de sange. El este fluidul care mentine viata si care circula prin inima, artere, vene si capilare si transporta catre tesuturi, nutrienti, electroliti, hormoni, vitamine, anticorpi, caldura si oxigen.

Sangele are rol de a indeparta deseurile si dioxidul de carbon de la tesuturile organismului si este format din 22% substante solide si 78% apa.

Asa cum ne spune si Bogdan Ivanescu, componentele sangelui uman includ plasma, globule de grasime, substante chimice care contin carbohidrati, proteine, hormoni. Tot in sange se gasesc gaze, insemnand oxigen, dioxid de carbon, azot. Plasma este compusa din celule sanguine rosii sau eritrocite care au rolul de a transporta oxigenul de la plamani catre restul corpului si celule albe sau leucocite care ajuta in lupta impotriva infectiilor si contribuie la procesul de imunizare. Din categoria celulelor albe fac parte limfocite, monocite, eozinofile, bazofile, neutrofile, trombocite sau pachete sanguine cu rol important in coagularea sangelui.

DoctorMit ne spune ca celulele sanguine se formeaza in maduva osoasa, dar ca exista si alte organe si sisteme din corpul uman care ajuta la echilibrarea productiei de celule sanguine. Printre acestea se numara ganglionii limfatici, splina, ficatul, avand rol in crearea, distrugerea si diferentierea celulelor.


Celulele de sange care se formeaza in maduva osoasa iau forma unei celule stem care pe masura ce se maturizeaza, evolueaza in mai multe tipuri distincte de celule sanguine, cum sunt celulele rosii, celulele albe si trombocitele.

Aflam de la DoctorMit ca rolul principal al celulelor rosii ale sangelui este de a transporta oxigen si dioxid de carbon. Hemoglobina este o proteina importanta a celulelor rosii sanguine care transporta oxigenul de la plamani catre partile corpului uman. Rolul principal al celulelor albe este sa lupte impotriva infectiilor. Exista mai multe tipuri de celule albe sanguine si fiecare are rolul sau de lupta impotriva infectiilor bacteriene, virale, fungice si parazitare.

Bogdan Ivanescu ce spune ca cele mai importante tipuri de celule albe sanguine care ajuta la protejarea de infectii si impotriva celulelor straine includ neutrofile, eozinofile, limfocite, monocite, granulocite. Pe de alta parte, celulele albe din sange nu doar ca lupta impotriva infectiilor, ci si ajuta la vindecarea ranilor prin ingerarea a diverse materiale cum sunt celulele moarte, resturi de tesut, celule rosii sanguine imbatranite, au rol de protectie a organismului uman de corpurile straine ce pot patrunde in fluxul sanguin, si nu in ultimul rand, sunt implicate in protectia organismului impotriva celulelor anormale, cum ar fi in cazul cancerului.

Trombocitele au dimensiuni mult mai mici decat celelalte celule ale sangelui si au rol in coagularea sangelui.

In ceea ce priveste volumul sanguin se poate face un test pentru a determina cantitatea totala de sange din organism, precum si volumul de globule rosii si plasma. In acelasi timp, exista numeroase afectiuni care cauzeaza anomalii ale volumului de sange. Testul poate fi util pentru evaluarea starii persoanelor care sufera de hipertensiune, insuficienta cardiaca congestiva, soc septic, insuficienta renala sau pentru a detecta boli cum ar fi policitemia, anemia sau hipovolemia.

Puteti afla mai multe informatii despre subiect din urmatorul material DoctorMIT:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *