Ce stii despre probiotice?

Uncategorized

De foarte multe ori, unii dintre noi avem diferite probleme de sanatate, iar medicii ne recomanda consumul de probiotice.

Pentru a intelege mai bine de ce sunt atat de frecvent utilizate, in acest articol poti afla de la Bogdan Ivanescu ce sunt probioticele. Acestea contin microorganisme care sunt asemanatoare bacteriilor cu rol benefic care se gasesc in mod natural in intestine. Probioticele sunt folosite frecvent intr-o varietate de boli gastrointestinale.

Pe de alta parte probioticele sunt utilizate inclusiv de persoanele sanatoase, doar cu scop preventiv, pentru ca astfel sa poata obtine efecte benefice asupra starii de sanatate si sa-si imbunatateasca calitatea vietii. Microbiota este cea care are o multitudine de efecte asupra starii de sanatate si boala. Microflora intestinala este compusa din microbi care se gasesc in mod natural la nivelul intestinal, insa poate fi afectata de dieta, stil de viata, expunere la toxine, antibiotice. Intre starea de sanatate, boala, sistem imunitar si modificarile de la nivelul microbiotei exista o stransa relatie. Bacteriile nocive incep sa predomine in tulburari variete precum obezitatea, boli autoimune, infectii. Probioticele au rol in mentinerea echilibrului immunologic de la nivelul tractului gastrointestinal prin interactiunea pe care o au cu celulele immune. Ca urmare, probioticele sunt cele care ajuta la inlocuirea microflorei daunatoare cu microorganisme cu efect benefic.

De la DoctorMit aflam ca efectele benefice ale probioticelor sunt: cresterea rezistentei organismului la infectiile produse de microorganisme patogene, reduc durata sindroamelor diareice, in caz de intoleranta la lactoza ajuta la ameliorarea digestiei, imbunatatesc absorbtia de vitamine si minerale, regleaza motilitatea intestinala in caz de constipatie sau colon iritabil, mentin integritatea mucoasei intestinale, reduc nivelul colesterolului, au efect antialergenic si ajuta la prevenirea aparitiei cancerului de colon.

Asadar, pentru a ne putea bucura de efectele pozitive ale probioticelor, chiar si un simplu consum de iaurt in mod regulat va ajuta la prevenirea sau diminuarea disconfortului abdominal creat de sindromul colonului iritabil caracterizat de balonare, dureri abdominale, evacuarea dificila a scaunului sau chiar alternanta intre perioadele de diaree si constipatie si putem ajuta la intarirea sistemului natural de aparare al organismului, astfel incat acesta sa poata lupta eficient cu agentii patogeni.

In concluzie, Bogdan Ivanescu de la doctormit.to ne recomanda sa includem in alimentatia noastra produse care contin probiotice cu beneficii dovedite prin studii clinice. Cand mergem la cumparaturi este bine sa cautam pe etichete denumirea de probiotice, bacterii vii sau bacterii active.

Iaurturile sunt cea mai buna sursa naturala de probiotice putand fi consumate oricand, la orice masa sau pot fi savurate ca o gustare, simple, cu fructe sau cu cereale.

Asadar, nu uita ca iaurturile sunt o sursa valoroasa de calciu, proteine si chiar bacterii prietenoase!

Alte informatii referitoare la subiect puteti descoperi in urmatorul videoclip DoctorMIT:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *