Ce nu stiai despre vinul Chardonnay

Uncategorized

Vinurile obtinute din strugurii de Chardonnay sunt unele dintre cele mai populare din toata lumea, iar fiecare dintre noi stim cateva lucruri despre ele. Totusi, am pregatit pentru tine o lista cu cateva detalii pe care s-ar putea sa nu le cunosti, asa ca merita sa le descoperi pentru cultura ta generala, dar si pentru subiecte de discutii la un pahar.

Burgundia este locul de nastere al soiului de struguri albi Chardonnay, insa acesta este raspandit in intreaga lume. Caracteristicile primare ale vinurilor Chardonnay produse intr-un climat mai racoros sunt distincte de cele produse intr-unul mai cald. De asemenea, clima rece ajuta la producerea de Chardonnay cu niveluri mai scazute de alcool, aciditate echilibrata, o corpolenta scazuta. In schimb, clima calda duce la obtinerea unor vinuri mai putin acide, dar mai corpolente, cu o concentratie mai mare de alcool si arome puternice de fructe.

Strugurii Chardonnay sunt rotunzi, cu coaja verde care devin galben-aurii cand sunt copti si ofera un suc foarte bogat si dulce. Deoarece aroma lor este moderata, neutra, cele ale vinului depind de locatia podgoriei, de clima si de tehnicile de vinificatie. In plus, exista o influenta semnificativa a vasului, ceea ce explica de ce s-ar putea sa fii familiarizat cu diferentele dintre vinurile care au fost invechite la baricul de stejar si cele care nu au fost supuse acestui proces.

Chardonnay are doua profiluri de aroma distincte datorita cultivarii sale extinse: unul pentru regiunile reci si unul pentru regiunile calde. Astfel putem identifica arome de lamaie, lime, grapefruit, pere si mere in climatul rece, iar piersicile, nectarinele, caisele, alaturi de diferite fructe tropicale ca bananele, ananasul, mango, guava, kiwi si nu numai, sunt specifice climatului cald.

De obicei, strugurii Chardonnay sunt folositi pentru a produce un vin monovarietal, insa exista si o asociere traditionala intre Pinot Noir si Chardonnay folosita pentru a da viata sampaniei si altor vinuri spumante. Ca si in cazul tuturor vinurilor albe, Chardonnay trebuie servit rece si la temperatura indicata pe ambalaj, de regula intre 10 si 14 grade.

Daca esti in cautarea unui vin Chardonnay de inalta calitate atunci poti sa te orientezi catre Crama Budureasca. Aici te asteapta o gama variata de vinuri bune care merita descoperite de catre toti impatimitii acestei bauturi. De exemplu, Chardonnay din gama Budureasca Premium are toate sansele sa te cucereasca. Ne intampina in pahar cu culoarea sa galben pai care pare sa anunte aromele intense de ananas copt si banane completate cu notele de cuisoare si stejar. Gustul cremos ne duce cu gandul la piersici coapte, iar pentru ca s-a dispus maturarea vinului pentru o perioada de cinci luni s-a dobanit un final prelung, matasos. Acesta poate fi companionul ideal pentru diverse preparate, in special cele pe baza de fructe de mare, peste, risotto, branzeturi, legume si nu numai.

Strugurii care au intrat in componenta vinului s-au cules si ales manual atunci cand au atins maturitatea deplina, devenind aurii si translucizi. S-a optat pentru culegerea lor de pe parcele diferite, acestea avand un microclimat specific, ceea ce se oglindeste mai apoi in caracterul final al bauturii. Presarea strugurilor s-a facut cu atentie in vederea extragerii celui mai bun must, iar jumatate a fost fermentat in butoaie de stejar american si romanesc.

Poti cumpara oricand un vin Chardonnay de pe budureasca.ro, magazinul online al Cramei Budureasca, locul in care oricine are sanse mari sa isi gaseasca noul preferat. Sunt disponibile vinuri pentru toate gusturile si preferintele si care sa fie potrivite pentru nenumarate contexte, astfel ca poti accesa site-ul chiar acum pentru a te convinge!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *