Inca de la inceputurile organizarii statale a tarii noastre, componenta sociala a fost dintotdeauna asociata cu cea a indeletnicirilor traditionale, precum cultivarea pamanturilor si utilizarea resurselor proprii pentru a-si asigura independenta la nivel de familie, pentru ca mai târziu sa urmeze recunoasterea ca stat la nivel international. In acest fel, una dintre meseriile cele mai vechi, atestate de sute de ani si pastrata aproape neschimbata este cea de viticultor.
Conditiile climaterice fiind benefice pe teritoriul intregii tari pentru dezvoltarea de culturi cu intinderi vaste, productia de vin a luat proportii de la un an la altul, devenind astfel unul dintre produsele cu cea mai mare cautare pentru export. Chiar si in prezent, desi modul in care acesta este comercializat nu mai prezinta aceeasi poveste in spatele ei, o crama vinuri continua sa ramana un loc in care in mod traditional oamenii se aduna si se bucura impreuna de roadele muncii lor.
Vinuri specifice tarii noastre
Dat fiind faptul ca aproape fiecare regiune din tara noastra prezinta conditiile necesare pentru viticultura, abundenta de soiuri autohtone este nu doar marca unei indeletniciri cu traditie, ci si un prilej de a dezvolta vinuri si cupaje cu un gust diversificat si o calitate superioara. Astfel, chiar si in ziua de azi, intr-o crama de vinuri putem recunoaste denumiri care sunt sinonime cu insasi istoria noastra, ce dateaza de sute de ani si au ramas neschimbate.
Dispunand de un numar de doua ori mai mare de soiuri de struguri albi, daca analizam ciferele oficiale in ceea ce priveste productia si exportul, ambele sunt semnificativ mai mari in cazul vinului alb fata de cel rosu. Arta gastronomica de a atribui cele mai bune asocieri gustative dintre bautura si felurile de mancare servite are rolul de a potenta ambele elemente, acestea avand avantajul de a se potenta reciproc intr-un mod spectaculos.
Beneficiile garantate ale consumului de vin
La fel ca in cazul oricarei alte bauturi alcoolice, momentul consumului, precum si cantitatea reprezinta detaliile cheie ale dobandirii tuturor beneficiilor vinului. Totusi, tinand cont de faptul ca o mare majoritate a proprietatilor benefice a strugurilor trec fara a fi alterate si in bautura, putem afirma fara echivoc faptul ca este cea mai buna alegere pentru consum, in detrimentul altor variante cu o concentratie mai mare de alcool.
Printre cele mai remarcabile astfel de proprietati se numara cantitatile mari de antioxidanti, compusi indispensabili organismului in lupta cu radicalii liberi. Dozele mari de melatonina, considerat a fi hormonul somnului sau al reglarii organismului, sunt la fel de importante, precum si o lista vasta de minerale esentiale functionarii si adaptarii optime a organismului la conditiile de mediu. Nu in ultimul rand, capacitatea de a preveni boli cronice sau degenerative precum ateroscleroza sau chiar maladia Parkinson il recomanda ca fiind bautura ideala.